«

»

Maj 11

Uggs åre

Bilder på aborterade foster och slagord mot rätten till abort väckte starka reaktioner i Borlänge när organisationen Människorätt för ofödda (MRO) demonstrerade i staden, skriver flera medier. Motdemonstranter mötte upp och protesterade mot tillställningen, som gick lugnt till enligt polisen. Jag tycker att det är riktigt osmakligt och kränkande. Det här är ingenting annat än renodlat kvinnohat från gubbar som vill bestämma över kvinnors kroppar, säger Emilia Persson som är aktiv inom RFSU till P4 Dalarna.

Men MRO, som just nu kampanjar i ett flertal städer i Sverige, avfärdar argumentet.Jag vet att det är många som inte tycker som vi, men jag tror att de lever i en värld av lögner där man på något sätt har intalat sig att ett barn som har en egen genetik, en egen blodgrupp är en del av mammans kropp, säger Emelie Karlsson i MRO till Dala-Demokraten.Hälsporre, hallux valgus och hammartå. Tre av fyra svenskar lider av onda fötter till följd av överbelastning, intensiv träning och höga klackar.Men det finns enkla lösningar som behandlar problemen (se bildspecialen ovan) Första steget är att vila och byta till bekväma skor, säger Michael Weber, specialist inom fotvård.

HÄLSPORRE. Miljontals svenskar lider av smärtande fotplågor så som hälsporre – särskilt efter semestern. Skogspromenader, joggingturer och flip flops gör att fötterna belastas extra mycket. Många löper mer intensivt på sommaren men det är farligt att öka träningsmängden för snabbt, säger Michael Weber, podiater.Hälsporre, en inflammation under foten, är en av de vanligaste åkommorna, vilket ofta beror på att man går eller springer mycket med dåliga skor. Här kan stötdämpande inlägg, stretchning och massage i fotvalvet lindra plågan.
Lyssna på din kropp, se över dina träningsrutiner och vilka skor du använder, säger Michael Weber.
Han understryker samtidigt vikten av att söka professionell hjälp om besvären inte ger med sig.