«

»

Okt 20

Ugglebadet

På tisdagen attackerades han igen, nu av en kille i 30-årsåldern. Zaccarias hade precis rest sig från rullstolen och satt sig på ett vanligt säte.Mannen säger att han hatar handikappade och att han och hans gäng ska döda mig, om han ser mig igen. Jag säger att han ska gå därifrån. Han skriker igen och säger igen att han ska döda mig om jag inte slutar att vara så uppkäftig. Och så blir han så arg att han kastade rullstolen på rälsen på andra sidan. Jag springer efter, hoppar ner och tar upp den. Det är ett tåg på väg, som kommer kanske 15 sekunder efter att jag tagit mig upp, säger Zaccarias Nilsson Göterheim.Det är inte första gången som Zaccarias Nilsson Göterheim får reaktioner på att han bara använder rullstolen ibland.

Folk stör sig på att jag kan röra mig som vanligt. Oftast gör det mig arg. Andra människor har inte med det att göra, jag ska inte behöva förklara, säger Zaccarias.UpprördHan har inte polisanmält händelsen, eftersom han fortfarande är så upprörd, säger han, men planerar att kontakta polisen på onsdagen.Jag vill att vi ska göra det. Men han säger att han vill samla sig först, och jag tycker det är viktigt att han är med på det, säger mamma Terese Göterheim och fortsätter:Självklart är det väldigt jobbigt som förälder att höra om sådana här kränkande saker. Man känner sig väldigt hjälplös.DHR, förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder, anser att våld mot funktionshindrade är ett ökande problem.

Det är en bild som deras nordiska systerförbund delar.Det är svårt att säga om fler råkar ut, eller om man talar om det mer, säger DHR:s förbundsordförande Rasmus Isaksson.Bakgrunden verkar vara något slags ekonomisk avundsjuka mot personer som har hjälpmedel eller exempelvis en handikappanpassad bil.Kanske handlar det också om debatten om fusk bland assistenter, som vi menar är överdriven. Den har helt klart påverkat folk, säger Rasmus Isaksson.Brott mot funktionshindrade på grund av att de är funktionshindrade räknas inte som hatbrott. Därför går det inte att se i polisens statistik hur många som drabbats.