«

»

Okt 21

Ugglarp

Tidigare M-riksdagsmannen Henrik S. Järrel är förvånad över att Kinberg Batra tagit beslutet – utan att hon att fått mandat från medlemmarna i partiet att leda Moderaterna.Han menar att stämman för att välja ny partiledare bör senareläggas – för att Moderaterna ska kunna ta fram en eller flera motkandidater till Kinberg Batra.Väljs hon nu och fortsätter att trampa i klaveret på grund av oförstånd eller icke-övertänkta göromål, då har hon ju själv bitit sig i svansen. Ska det senare bli en karusell av att utse en ny moderatledare på grund av att det här valet föll ut mindre bra?EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark tillhör den gamla skaran moderater. Han lämnade riksdagen kort efter att Fredrik Reinfeldt blivit partiledare och kallar sig fortfarande inte för ny moderat. I kritiska ordalag beskriver han i sin blogg hur beslutet gör Löfven till vinnare.

”Nu kommer allianspartierna, om de riskerar att vinna, att lägga ner sina röster till stöd för regeringen Löfvens förhandlade budget med Vänsterpartiet.””Ganska turbulent”Camilla Sandström,statsvetare vid Umeå universitet, säger att man i Moderaterna generellt sett inte är vana vid den partipiska som den här överenskommelsen uppfattas som. Det kommer att vara ganska turbulent på deras stämma, om de inte lyckas lösa den här konflikten innan, säger hon.Karl Magnus Johansson är professor i statsvetenskap vid Södertörns högskola och har forskat om Moderaterna. Han pekar på att det alltid funnits en spricka mellan den äldre och yngre generationens moderater.

Det kommer upp till ytan nu, det som legat under hela tiden. De här interna meningsmotsättningarna har funnits hela tiden, men av egenintresse har man valt att sitta still i båten eftersom det inte hade gynnat partiet.Men bakom den hårt kritiserade blivande M-ledaren står en tung uppställning utöver de närmaste medarbetarna. Tidigare statsministern och nuvarande partiledaren Fredrik Reinfeldt har tydligt uttalat sitt stöd för sin efterträdare och stöttade i kulisserna under förhandlingarna med regeringen.Svenska Dagbladets rundringning till de moderata länsförbunden visar på ett intakt stöd för partiledningen.