«

»

Jul 29

Ugglan

Ugglan Från åklagarhåll sparar man på informationen till fredagens pressträff som kommer att hållas vid lunchtid.Man kommer att berätta om den fortsatta handläggningen, så det är inte bara häktningsfrågan, lyder det kortfattade beskedet från Åklagarmyndighetens informationsdirektör Karin Rosander.Per E Samuelson anser att överåklagare Marianne Ny ”måste komma med någon stor nyhet” när hon nu kallar till presskonferens. Antingen lägger hon ner hela fallet eller så fortsätter hon utredningen med Assange på fri fot, säger han.”Sörmlands meste murvel. En grävare av rang som gjort många lokala scoop under åren. Fick ett viralt genombrott med sin granskning av rasistiska troll i vintras. En arvtagare till Eskilstuna-Kurirens klassiska kamp mot nazismen under andra världskriget. Hatten av.”

Så beskriver tidningen Scoop, som ges ut av Föreningen grävande journalister, Eskilstuna-Kurirens reporter Mathias Ståhle när de rankat honom som en av Sveriges bästa grävande journalister just nu.Bland topp tio på listan finns journalister från grävande nyhetsredaktioner som Uppdrag granskning och Kalla fakta. Mathias Ståhle har fått en sjundeplats och rankas högre än några av Sveriges mest kända journalister som Janne Josefsson och Rickard Aschberg. Det känns naturligtvis hedrande och roligt. Det tror jag alla tycker som får uppmärksamhet i ett sådant celebert sällskap. Men jag tycker också att man får ta det lite med en klackspark. Man ska inte se det som något objektivt klarlagt eller vetenskapligt. Ugglan Det finns trots allt oerhört många duktiga grävjournalister i Sverige som inte står på listan och några av dem är säkert bättre än oss som står på listan. Men det är klart det är roligt, säger Mathias Ståhle.

I samma sekund händer det. Axl Roses vissling. Slashs akustiska gitarr. Guns N’ Roses ”Patience” strömmar ur högtalarna. Någon tänder en cigg. En känsla av rock infinner sig (en parodisk känsla av Ruben Östlunds film ”Turist” infinner sig också, men låt oss hålla fast vid rockspåret för effektens skull).”Patience” låter fantastisk där uppe i bergen. I 5 minuter och 57 sekunder är livet en perfekt regisserad MTV-video. Vi kisar mot glaciären i väntan på att Slash ska komma ur dimman för det akustiska gitarrsolot. Det gör han tyvärr inte.Nästa dag står vi på toppen av den klassiska OS-slalombacken.Ugglan Cortinas unique selling point – förutom att vara glamorös kurort för italienare i Gucci-uggs och inspelningsplats för filmen ”Cliffhanger” – är att de olympiska vinterspelen hölls här 1956.