«

»

Maj 09

Uggerby å kano

Aldrig har jag sett sådana enorma rödbetor, som de som säljs på marknaden i Loulé där bönderna säljer sina varor på lördagar. Det finns många exempel på högklassiga produkter i Portugal. Ett exempel på högklassiga produkter är olivoljan Monte Rosa som ägs av svensken Detlev von Rosen.Han har vunnit internationella priser och gör en av de bästa olivoljorna i Portugal. Den svenska kungafamiljen använder hans olja, vet João att berätta.

Kork har fått en renässans i takt med att allt mindre kork används till vinflaskor. Numera görs allt från kläder till väskor och armband i kork.Antonio Luz är en hantverkare som för fem år sedan övergick från trä till kork. Han gör allt från pallar till armband men häromåret tillverkade han också en babysäng som prisbelönades på Green Furniture Award Sweden. I bergen må korkekarna växa men de fina sakerna gjorda av kork finns framför allt i butiker på turistorterna.

Den lilla bergsbyn Loulé var en gång i tiden känd för sina skoaffärer. Än i dag är det en marknadsstad och mest känd för zigenarmarknaden med sina billiga kläder och skor som lockar turistbussarna till orten. Men man ska inte missa att stanna till i stans historiska centrum, vars gamla vackra byggnader har mycket patina. Det är bara en av många städer som tappat sin forna glans men som just därför har en alldeles speciell charm.

Morernas huvudstad Silves är en annan, likaså Tavira mot spanska gränsen. Under romartiden låg den längs transportvägen. Idag lockar den de som söker ett lugnare tempo, en känsla av en svunnen tid.Vänner rekommenderade Tavira för Johan Karlsson som hoppas finna sig tillrätta som pensionär i Portugal. Först hyr jag för att se om jag trivs och så ska jag lära mig portugisiska, sedan får vi se, men jag konstaterar att man får mycket mer för pengarna som pensionär här än i Sverige. Här kan jag äta en middag för 10 euro på krogen. Det kan jag inte hemma, berättar han.