«

»

Okt 19

Ugg xavier hyperweave

Som ung student på besök i hemstaden blev han rånad. Den ene av rånarna hade en pistol innanför jackan – trodde Per då. Polisutredningen visade senare att det var en borste.Upplevelsen ledde till att jag blev präglad av rädsla.Han var mycket spänd och orolig när han infann sig i tingsrätten. De tilltalade tittade inte på honom någon enda gång.Kände de skam? Jag började nästan tycka synd om dem, känna för dem i deras utsatthet.Gärningsmännen dömdes till fängelse. Några år senare var det Pers tur att hamna på anstalt. Som ung och skeptisk man gjorde han lumpen. Men när han kallades till repövning trotsade han den militära auktoriteten, följde sin övertygelse och vägrade infinna sig.Han var nervös när han kom för att avtjäna en månad på Kriminalvårdens öppna anstalt i Valla. Hur skulle medfångarna behandla honom?

Jag lärde mig två saker. Att såga med motorsåg, vilket jag fortfarande har nytta av där jag bor på landet. Och att umgås med människor som lever på livets skuggsida. Jag minns en yrkestjuv. En polack. Och en ganska läskig man som var en före detta knivmördare från Eskilstuna. De berättade om sina liv för mig, som i bikt.Jag tittar på människor och låter dem se det. Det fungerar som en inträdesbiljett till ett samtal. Det är nog min största talang och den vill jag ta vara på.Han funderar mycket på världens tillstånd. Det gör honom svårmodig. Men tron ger honom hopp. För om Gud inte finns, hade väl jorden gått under för länge sedan? funderar han.Inom kristendomen har det alltid pratats om den yttersta dagen, då allt ballar ur och världen går under. Jag undrar ibland om det kan bli värre än nu. Men det finns också så mycket omsorg i världen. Det handlar nog mycket om vilket synsätt man väljer. Kyrkans uppgift är att sprida hoppet.

Per minns broder Roger, som i sin strävan efter enighet över de kristna samfundsgränserna startade Taizéklostret i Frankrike. Under en bönekväll 2005 mördades han inför tusentals besökare av en psyksjuk kvinna.Men kyrkan blev inte mer restriktiv mot besökarna efter det. Den började inte söka igenom folks ryggsäckar. Den framhöll i stället sin vilja till förlåtelse och försoning. Det behöver vi betona mer av i vår tid, i stället för att slå plakat i huvudet på varandra.Det är viktigt att kristendomen framhåller denna vilja och förmedlar hopp tillsammans med andra religioner, tycker han. Flera församlingar inom Svenska kyrkan arbetar i dag med religionsdialog.