«

»

Okt 16

Ugg victoria

Ett svenskt deltagande behöver inte innebära en direkt militär inblandning. Det kan handla om humanitära insatser som är något av Sveriges adelsmärke. Sverige har bland annat skickat militärplan med hjälp till de kurdiska delarna av Irak som hotats av IS.För IS spelar det dock ingen roll. Alla som deltar i koalitionen är potentiella måltavlor.Det enda Sverige kan trösta sig med är att vi i så fall är bara ett av ett 50-tal länder. Hur stor risken är för att något skulle hända i Sverige är svårt att värdera. Förmodligen finns det andra länder, som Frankrike och Storbritannien, som löper större risk.I förra veckan beslutade regeringen att ta bort id-kontrollerna på tåg, buss och färjor mellan Danmark och Sverige. Kontrollerna infördes i januari 2016 efter att antalet asylsökande till Sverige ökat kraftigt.

Beslutet innebar att flyktingar som saknade giltiga id-handlingar inte kunde ta sig till svenska gränsen för att söka asyl. Resultatet blev att antalet sökande sjönk i snabb takt. Under 2016 sökte knappt 29 000 personer asyl i Sverige jämfört med nästan 163 000 året innan.Nu rapporterar Sydsvenskan att antalet personer som söker asyl i Sverige nu ökar igen i stadig takt, enligt siffror från Migrationsverket.Antalet asylsökande ökar igen Mellan 47 och 55 personer per dag sökte asyl i Sverige under april, jämfört med 112 asylsökande som registrerades på en och samma dag i måndags, efter att id-kontrollerna tagits bort.Beslutet att ta bort gränskontrollerna motiverades med att migrationstakten de senaste tolv månaderna legat lågt. Vid en eventuell ökning har infrastrukturminiser Anna Johansson (S) öppnat för att återinföra dem.

Vi återinför id-kontrollerna vid behov, säger hon till Sydsvenskan.När regeringen slopade kontrollerna var Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra kritisk till att beskedet kom så fort. Att antalet asylsökande nu ökar igen tycker hon är ”bekymmersamt”. Det säger hon till Aftonbladet under ett besök i Ukrainas huvudstad Kiev.Jag kommer följa det mycket noga. Vi måste vara beredda att agera om situationen inte går att kontrollera, säger hon.Samtidigt som id-kontrollerna togs bort valde regeringen att kraftigt förstärka gränskontrollerna, som görs vid den svenska gränsen. Antalet kontroller kommer att permanent hållas på en hög nivå. Regeringen utlovade också extra resurser till polisen och flera andra åtgärder.Kinberg Batra vill nu se snabba åtgärder från regeringen.Det är väldigt viktigt att regeringen ser till att de fungerar så fort som möjligt. Annars får vi en ohållbar situation igen och det får vi inte gå tillbaka till, då kommer människor i kläm.