«

»

Okt 13

Ugg umbrella

Att lägga ut begränsningskabeln är den viktigaste delen av installationen. Kabeln kan läggas uppe på gräsmattan eftersom den fort blir övervuxen av gräset. Planera noga hur kabeln ska dras så att du minimerar antalet skarvar. Det är oftast i en skarv som eventuella avbrott sker. Gör en ritning för hur kabeln ska dras och markera sedan var skarvning har skett.När batteriet behöver laddas tar sig robotgräsklipparen till sin laddstation med hjälp av en guideslinga. Laddstationen bör ligga på en centralt belägen – och gärna skuggig – plats. Om platsen är central hittar klipparen lättare dit och är därmed fortare tillbaka. En skuggig plats gör att klipparens batteri mår bättre vid uppladdningen och därmed håller längre.Det är smart att ofta byta knivarna till din robotgräsklippare. Genom att alltid ha vassa knivar får du inte bara ett friskare gräs – batteriet kommer dessutom att räcka längre. Detta eftersom klipparen orkar klippa längre tid på en laddning och inte behöver laddas så ofta.Att byta knivblad är enkelt. Det enda du behöver är en skruvmejsel. Kolla så att du bara sätter dit ett blad. De tunna bladen gör att det lätt kan bli två blad ihop – följden blir då obalans i knivtallriken.

Robotgräsklippare är i regel robusta och ska klara skiftande väder, även regn och blåst. Men blir det riktigt oväder ska den inte vara i arbete.När det åskar ska du skydda din robotgräsklippare på följande vis: Koppla bort sladden till nätspänningen. Koppla även bort begränsningsslingan och guidelinan från laddningsstationen. Annars kan det skapas höga spänningar i slingan om blixten slår ner i närheten.Priset på robotgräsklippare varierar från cirka 6 000 kronor upp till 45 000 kronor. De dyrare modellerna har större kapacitet och fler finesser. Tänk på att välja en klippare som klarar din storlek på trädgården.Det kan också vara bra att välja en klippare där det går att programmera klipptiderna – både vilka dagar och vilka tider den ska klippa. Vill du kunna köra klipparen på nätterna kan det vara lämpligt för grannsämjan att den är tystgående.

Välj inte en robotgräsklippare som bara precis klarar ytan på gräsmattan. Det innebär att klipparen kommer att behöva gå dygnet runt alla veckans dagar för att hålla tillbaka längden på gräset. För att gräsmattan ska bli fin och tät behöver den vila helt från gräsklippning ett par dagar i veckan.För att robotgräsklipparen ska fungera på bästa sätt måste du se till så att gräsmattan bara innehåller gräs och inte störande ting som till exempel leksaker, trädgårdsredskap och större grenar. Dessa kan annars skada robotgräsklipparen.