«

»

Aug 01

Ugg tofflor

Först kom Qais, sedan Weis tillsammans med systern och sist kom mamman. Mellanbrodern är försvunnen. De har inte hört ett ljud från honom på åtta år. I dag är det bara Weis och Qais som är kvar i Sverige. Mamman och systern har utvisats.Vi försökte få komma till förvaret och säga hej då men fick inte. Som tur var lyckades vi ta reda på vilket flyg de skulle med så vi hann till Arlanda och ge dem en kram, säger Weis.Det är riktigt svårt för ensamma kvinnor i Afghanistan. Mamma har diabetes och högt blodtryck och vår syster har epilepsi. Det finns inga mediciner mot epilepsi i Afghanistan. Där tror de att vår syster är psykiskt sjuk, säger Qais.Vi sitter vid ett bord längst in i lokalen på en mörk pub på Söder i Stockholm. Ugg tofflor Det är tiden mellan lunch och middag och endast ett fåtal andra gäster. Servitrisen serverar svart kaffe i låga glas.

Weis insisterar på att få betala. Bara några minuter från puben ligger den Ica-butik där båda jobbar. De är fast anställda sedan flera år tillbaka och trivs bra. Men det spelar ingen roll, de får ändå inte stanna.Första asylansökan gjordes när bröderna kom år 2004. Två år senare kom beslutet. Ett nej. Beslutet överklagades till Migrationsdomstolen, men det blev samma sak där. Ugg tofflor Därefter gick det fyra år då bröderna tvingades leva illegalt för att slippa kastas tillbaka till Afghanistan. I april 2012 togs ärendet upp igen. Den här gången ansökte Weis och Qais i stället om arbetstillstånd. Med uppbackning och bevis från arbetsgivaren på Ica ansökte de på nytt om att få stanna i Sverige.

Ugg tofflor Men tre månader senare kom samma negativa svar. Som återigen överklagades. Det sista beslutet är från den 11 november i år. Det säger att bröderna kommer att utvisas till Afghanistan. Dessutom med tvåårigt inreseförbud. Anledningen är att Migrationsverket inte godkänner passen. Det går inte att identifiera att Weis är Weis eller att Qais är Qais. I alla avslag står samma sak, att identiteten inte kunnat styrkas. Ingen ifrågasätter att bröderna är från Afghanistan och Kabul. Det är själva identiteten som inte går att fastslå. Eftersom de kom som flyktingar saknade de afghanska pass. Därför åkte de till Afghanistans ambassad i Oslo för att få nya pass utfärdade.