«

»

Okt 11

Ugg tasmina

När flera städer och kommuner diskuterar framtida miljözoner för att få bättre luftkvalitet är det framför allt bilar som klarar Euro5 eller sämre som ska bort från citykärnorna. Att frågan lyfts på EU-nivå är ett gott tecken. Hittills har Bryssel inte agerat tufft nog. Nu hoppas vi på ett strängare regelverk, säger Åke Sjödin.Den nya studien kan betyda att även dieselbilar som klarar Euro6-kraven kan förbjudas i de nya miljözonerna.För att ta farväl av modellen Agera visade Koenigsegg en slutgiltig version med namnet ”One of 1” på Genèvesalongen 2016. Den svenska tillverkaren byggde bara tre exemplar, som alla levde upp till sitt namn genom en unik lackering.

Nu är en av bilarna till salu hos den tyska auktionsfirman Semco Cars för den helt galna summan 6 545 000 euro, vilket i dagens kurs motsvarar cirka 62,5 miljoner kronor. För drygt en månad sedan visade Bugatti stolt upp hur snabb den nya superbilen Chiron verkligen är. Med den före detta F1-föraren Pablo Montoya bakom ratten lyckades tillverkaren köra den från 0 till 400 kilometer i timmen och tillbaka till stillastående på 41,96 sekunder. Det blev ett nytt världsrekord. Men den senaste veckan har vi fått anledning att tvivla på att Chiron är snabbast i världen. Koenigsegg har lagt ut flera inlägg på sociala medier där de lite kryptiskt antyder att de är snabbare. Under måndagen laddade Koenigsegg upp ett filmklipp av modellen Agera RS med texten: ”Vacker höstdag… Långt flygfält… Hej då Bu…? Fortsättning följer…”.

Den svenska tillverkaren fortsatte sedan med en tydligare passning till Bugatti, där de laddade upp en bild på sin bil med texten ”0-400-OMG”. Nu tar Koenigsegg bladet från munnen och meddelar att man krossat det mindre än en månad gamla rekordet. På Youtube visar de hur fabriksföraren Niklas Lilja accelererar upp i 403 kilometer i timmen för att sedan bromsa in – allt på en tid av 36,44 sekunder. Drömmar KAN bli verklighet. Historien om David och Goliath fortsätter att eka, säger grundaren Christian von Koenigsegg om sitt relativt lilla företag från Ängelholm, i ett pressmeddelande. Med ett pris på runt 20 miljoner kronor har Bugatti Chiron snabbt blivit miljardärernas favorit.