«

»

Jun 19

Ugg quilted sneakers for women

De som har skrivit under artikeln, förbundsordförande Johan Lindholm, andre förbundsordförande Lars Hildingsson och lokala ordföranden i hela landet, ville uppmärksamma hur mycket kvinnor behövs i byggbranschen och understryka det med att bära ”pussy hats”.Men att hela styrelsen i fackförbundet består av män får kritik på sociala medier. Centerledaren Annie Lööf skriver på Facebook: ”Att Byggnads förbundsstyrelse – alla män såklart – väljer att posera på gruppbild i dessa mössor i stället för att göra skillnad i verkligheten är tondövt. Särskilt en dag som denna.”

Frilansjournalisten Åsa Petersen reagerar på att bara män låter sig fotograferas i en feministisk symbol som kvinnor har skapat för att komma till rätta med ojämställdhet. ”På kvinnodagen om någon dag är det väl viktigt att kvinnor får ta plats”, skriver hon på Facebook.Byggnads ordförande Johan Lindholm skriver i ett mejl till TT att styrelsen satte på sig dessa ”pussy hats” som en solidaritetshandling.”Vi ville hitta en symbol som visade att vi är för jämställdhet.”

Enligt ett kongressbeslut 2014 är målet att minst fem procent av medlemmarna i Byggnads ska vara kvinnor 2022. I dag är det en procent. Lindholm har tagit del av kritiken mot styrelsen och skriver att man redan gör konkreta saker för att förbättra jämställdheten.