«

»

Sep 27

Ugg päls

Under slutet av 2014 började en text med titeln ”Dear officer, I see you” cirkulera på amerikanska bloggar. Författaren bakom texten sades vara Elizabeth Shiftwell, hustrun till en amerikansk polisman. Efter hand kom det fram uppgifter om att Elizabeth Shiftwell troligen var ett pseudonym och texten har cirkulerat på nätet i olika versioner. Nyligen var den aktuell på svenska när Kristoffer Blekkerud skrev ett inlägg på Facebook som till stora delar var identisk det amerikanska blogginlägget.Jag har ju använt en text som inspiration och ändrat i den för att passa det budskapet jag ville föra fram, säger Kristoffer Blekkerud.

Efter att ha fått en del kritik där en del har kallat inlägget kopia och plagiat svarade Kristoffer med ett nytt inlägg på Facebook där han förklarar sig.Ja, Jag har bett om ursäkt efter att fått både ris och ros. Jag menar ju inget illa med texten. Det känns som att man skjuter budbäraren liksom, säger Kristoffer Blekkerud.I det nya inlägget på Facebook skriver Kristoffer att han visserligen har använt en engelskspråkig text som förlaga men att han heller aldrig påstått att det var han själv som hade skrivit texten.Jag hade sett ett antal olika varianter innan, minst tio stycken. I min värld fanns det inget direkt original.Han tycker fortfarande att polisens arbete ska uppmärksammas på ett positivt sätt och att det är tråkigt med kritiken.Det är synd att fokus läggs på det här nu, säger han.

 

In the midst of the Bucharest slums, the neighbours could hear the lions roar from beyond the white walls that surround mafia boss Ion Balint’s private zoo.Balint’s history is a story of modern-day Romania in which a wealthy criminal in constant conflict with the government can be hailed a hero.“I don’t eat people,” says Ion Balint via his lawyer.The animal carer from animal welfare organisation Vier Pfoten – which means Four Paws in German – kneeled down and raised the blowpipe.A few minutes later the lions were lying still on the floor of their cage, tranquilised.