«

»

Jun 01

Ugg mini

Det är det många som undrar. Jag har ju byggt upp kroppen som en idrottsman och tävlade till och med på SM-nivå i skidskytte på 50-talet. En läkare som jag träffade för ett friskhetsintyg för förnyelse av körkortet skrev att han tyckte det var roligt att få träffa en kärnfrisk 93-åring, som jag var då. Det har jag ramat in och hängt upp i sängkammaren. Jag kör fortfarande bil.Sten har aldrig följt några dieter.Nej, jag äter det som magen gillar. Folk brukar fråga vad jag gjort för att bli 100 år. Jag hade ju inte tänkt och trott att jag skulle bli så gammal. Men jag tror det handlar om att vara positiv och se till att reda ut saker och ting.

Jag är pigg som en mört. I alla fall ibland, säger Ragnhild Gustafsson.Varken hennes mamma eller pappa var i närheten av att leva ett helt sekel.Ingen i släkten har blivit så gammal som jag. Jag trodde inte att jag skulle bli det heller efter att ha fått diabetes.I början var Ragnhild tvungen att resa till Stockholm för att få läkarhjälp och insulin. Hon fick rådet att vara noga med kosten. Och det har Ragnhild varit.Hon har också sett till att promenera mycket. Vid regn har hon spatserat i husets källare som har långa korridorer.

Varje vecka går Ragnhild på gymnastik på ett äldreboende i närheten. Där spelar hon också bingo och väver. Jag håller på med en julduk.Ragnhild har varit änka i 60 år och bott i sin lägenhet i 45 år. Hemtjänsten kommer sex gånger om dagen och hjälper till med städning, tvätt och mat. Tillvaron är stillsam, men det gör henne ingenting.Jag brukar titta ut genom fönstret på folk som går förbi, det tycker jag är roligt.Ragnhild var med i kyrkokören tills hon var runt 85 år. Numera sjunger hon i hemmet, för sig själv och för gäster.