«

»

Jun 03

Ugg malmö

Buggen som identifieras kallas ”Heartbleed” och har skapat stor oro över hela världen. Den gör det möjligt för hackare att ta över känslig information som vanliga användare skickar över nätet, till exempel lösenord eller kreditkortsnummer.Tekniken kallas OpenSSL och är en av de vanligaste krypteringsmodellerna som finns på internet. Det används av flera företag, där bland annat Google, Facebook, webbshoppar, banker och myndigheter ingår. Uppskattningsvis två tredjedelar av världens webbservrar använder sig av systemet.

Säkerhetshålet i krypteringen har egentligen funnits i över två år, men det är först nu som den upptäckts. Det gör att ingen riktigt vet hur många som är drabbade och i vilken omfattning intrång har skett.Att det nu finns ett sätt att täppa igen den oväntade exponeringen av känslig information hjälper dessvärre inte alla användare. Det räcker inte med att bara byta lösenord, först måste leverantörer och administratörer uppgradera sina system, skriver Reuters.

Enligt säkerhetsexperter kan problemet finnas kvar i flera år framöver på grund av komplexiteten och svårigheten att uppgradera många av de drabbade webbtjänsterna.David Chartier på det finska säkerhetsföretaget Codenomicon tycker att det finns anledning att oroa sig. Jag tror inte något företag som använt sig av tekniken kan vara helt säker på att intrång inte har skett, säger han till AP.