«

»

Nov 30

Ugg jules

Stockholm ligger egentligen inte långt efter rent arkitektoniskt men det tänker vi aldrig på för knappt några av våra byggnader är belysta kvällstid.Vilka har då bestämt det? Jo,Skönhetsrådet.Detta är ett ganska ironiskt namn med tanke på vad som bestämts. Fulhetsrådet borde vara en bättre benämning.Ugg jules Rådet som vill göra Stockholm så fult som möjligt.Slottet har i princip tre futtiga lampor på varje sida och Slottsbacken är ytterst lite belyst. Grand Hotel har ljussatt sin fasad. Likaså Modern Times Groupsbyggnad på Skeppsbron.Sen är det ganska svart.

Det skulle vara Kungsgatan runt jul då. Men knappt några kyrkor, statyer eller museum går att ana efter mörkrets inbrott en sen höst, vinter eller vårkväll.För att inte tala om parker som mer eller mindre bjuder in till gratis våldtäkt. Ingen ensam tjej vågar snedda över Humlegården kvällstid.Den lilla promenadvägen har man förbarmat sig över och gett lite gatulyktor. Alltsammans påminner om en elljusslinga.Lite annat än Tuilerierna eller Jardin de Luxembourg i Paris. Där parken aldrig slutar leva.Tänk om hela Skeppsbron,Ugg jules Riddarholmen, Kungsträdgården och Strandvägen fram till Historiska museet skulle vara ljussatt. Den kvällspromenaden skulle jag verkligen vilja ta. Eller Norrmälarstrand via Västerbron över till Södermälarstrand och belysa alla båtarna och hamnen bort till Danvikstull.

Eller alla smala gränder i Gamla Stan, hela natten. Gröna Lund året om kunde väl ha ljusen tända. Varför inte?Jag mailade det Fulhetsrådet för något år sen och fråga vad idén med att inte ljussmycka staden var – om det fanns någon miljöpolitisk aspekt.Ugg jules Det hade jag nämligen kunnat ta. Men nej, det var inte svaret.Svaret var att de ville ”värna om vår skandinaviska natthimmel”.Natthimmel?! Natthimmel! Det är ju becksvart sjuttiofem procent om året. Varför inte belysa de sjuttiofem procenten och släcka HELT sommartid då det ju faktiskt finns en natthimmel. Det är ju knappast så vi har dansande norrsken i Stockholm. Det kan vi kanske lura de utländska turisterna med men inte oss själva.