«

»

Maj 23

Ugg jules wedge

Stora kombibilar säljer i Sverige. Och det är Volvo som varit kungar på den tronen i många år. Fortfarande toppar Volvo försäljningslistorna med V70, även om ärkerivalen Passat nafsar i hälsarna. 2011 såldes 22 207 V70 i Sverige. Populärast var D3-motorn som satt i drygt 56 procent av V70-bilarna.Och det är lätt att förstå varför. Modellnamnet V70, som är inne på sin tredje generation och som uppdaterades inför modellåret 2012, har kvar den gamla Volvokänslan av trygg och säker folkhemsracer. Bilen är enligt alla tester en av de säkraste bilarna som man kan färdas i. Den upplevs som relativt oöm och lastutrymmet är både stort och praktiskt. Priset är helt okej jämfört med de tyska konkurrenterna, trots att Volvon nästan lyckas leverera samma premiumkänsla och komfort som BMW 5-serie och Audi A6. Och miljöalternativet DRIVe gör V70 attraktiv på tjänstebilsmarknaden, vilket kommer att förstärkas ytterligare under 2012 när miljöbilen får automatlåda som tillval.

Precis som sina föregångare 245, 745, 945 och 850 är V70 en utpräglad bruksbil. Visst finns en del detaljer som ska flirta med premiumfolket, men den är i första hand byggd för att klara hårt slitage från barnfamiljer, transportera skrymmande last och överleva oändliga husvagnssemestrar. Och V70 klarar sitt jobb med bravur. V70 är en kvalitetsbil som man kan lita på i alla lägen.Men V70 är inte en speciellt rolig bil att köra, även när det sitter något av de starkaste motoralternativen under huven. Komforten och funktionaliteten är på topp, men körglädje… nej. Här springer de tyska konkurrenterna ifrån. Fast det spelar ingen roll. V70 är som sagt en bruksbil. En bruksbil i världsklass.

Volvo V60 är däremot riktigt rolig att köra. Bilen, som kom modellåret 2011, är en betydligt piggare upplevelse än V70. Styrningen är mer följsam och chassit känns modernt och spänstigt. Vill man verkligen njuta bakom ratten på V60 väljer man också en ordentlig motor, och det finns flera att välja mellan. Den starkaste dieseln är D5:an på 215 hk. Med fyrhjulsdrift och den 304 hästar starka bensinmotorn T6 blir V60 ännu roligare. 0-100 km/t avverkas på 6,2 sekunder. Den vettigaste maskinen är dock den miljöklassade snåldieseln DRIVe, som klarar utsläppsgränsen 119 g/km.