«

»

Nov 23

Ugg hadria croco

Det är nu dags att kritiskt omvärdera det svenska stödet till Zimbabwe och andra afrikanska stater. Med ett ytterst generöst bistånd har vi bidragit till att odla fram despotiska regimer som i dag gör allt för att förhindra framväxten av demokrati. Zimbabwe är det tydligaste,Ugg hadria croco men absolut inte det enda exemplet på det.Angola erövrade sin självständighet från kolonialmakten Portugal 1975. Gerillan MPLA installerade sig som regering, men hotades hela tiden av den Sydafrika- och USA-stödda rörelsen Unita. 1979–80 fick Angola ta emot 193 miljoner kronor från Sverige.

I sin presentation av Angola skrev Sida då: ”Landet erhåller omfattande stöd till sitt försvar från framför allt Kuba och Sovjetunionen”, ”Det politiska samarbetet med Sovjetunionen och dess allierade betonas av Angolas regering”, ”MPLA:s utveckling till ett ’statsbärande förtruppsparti’Ugg hadria croco fortsätter” och ”Kampanj mot ’småborgerliga tendenser’ präglar politikernas tal.”Moeletsi Mbeki, känd sydafrikansk politisk analytiker citerades nyligen i internationell press. Hans analys gick ut på att SADC, samarbetsorganisationen för södra Afrika, sedan lång tid tillbaka har gett Robert Mugabe fria händer att förtrycka Zimbabwes folk.

Ledarna i SADC, menade Mbeki,Ugg hadria croco ser den zimbabwiska oppositionen MDC som ett hot eftersom länderna i södra Afrika styrs av nationalistiska partier som skapades av en svart elit under den koloniala eran. De anser sig stå över de svarta massorna och vill inte veta av några demokratiska uppstickare som partiet MDC i Zimbabwe. ”Partier som Angolas MPLA och Sydafrikas ANC har gaddat ihop sig mot MDC”, sa Mbeki.Vårt bistånd till södra Afrika har till stor del använts för att bygga upp totalitära stater där demokratin inte har en chans.