«

»

Aug 29

Ugg gloves

Om medelhastigheten på de svenska vägarna minskade med 1 km/h räddas 15 liv per år, enligt polisen. Och det är grunden till det extrafokus som nästa vecka (34) kommer att läggas på hastighetskontroller.Att sänka medelhastigheten är avgörande för vårt arbete med att öka trafiksäkerheten, säger Ursula Eriksson, trafikstrateg hos polisen.Som läget är nu kör hälften av Sveriges förare för fort och medelhastigheten har ökat de senaste åren. 6-10 km/h över hastighetsbegränsningen är normalt för många, enligt polisen.

Ska vi rädda liv måste medelhastigheten sänkas. Det är därför viktigt att kontrollerna riktar sig mot både de fåtal som kör mycket för fort och de många som kör lite för fort, säger Ursula Eriksson. Den veckolånga insatsen startar på måndag och är gemensam för EU. Var kontrollerna placeras bestäms efter var de kommer ha bäst effekt – det vill säga var antal dödade och svårt skadade i trafiken kan minskas mest.Härom veckan skrev vi om den stora uppmärksamhet som Torgny Forsells Volvo-klassiker väckte på Tradera. Efter en riktig huggsexa, där spekulanterna placerade 286 bud, har den 36 år gamla bilen nu sålts för hela 150 100 kronor. Torgny Forsell införskaffade sin Volvo 240 för två år sedan, varpå den fått många nya delar och en helrenovering av originalmotorn.

Den är i väldigt fint skick för sin ålder, men Torgny hade ändå svårt att föreställa sig att den skulle piska upp ett så stort intresse på auktionssajten. Det är otroligt mycket visningar som jag fått på en vecka. Jag har fått ganska många frågor och några har varit och titta på den. De ville inte ens provköra den för de tyckte den var så fin, sa han under budgivningen. Drygt 2,8 miljoner exemplar tillverkades och Volvo 240 blev en stor favorit hos svenskarna. I dag är det 43 år sedan den rullade ur fabriken för första gången. Under huven satt till en början den gamla B20-motorn på 82 hästkrafter. Senare kom bilen också med den nyutvecklade B21:an som ökade effekten till 106 hästkrafter. Andra motorer tillkom sedan allteftersom modellen uppdaterades. Till exempel blev 1979 premiärår för en personbilsdiesel med sex cylindrar som byggts i samarbete med Volkswagen – och 1981 lanserades 244 turbo med en motor som presterade 155 hästar.