«

»

Maj 19

Ugg classic mini grey

Professorn tar polisens mothugg med ro och håller fast vid uppfattningen att inte mycket blivit gjort på senare år.
– Om de vill betrakta det som en vanlig spark i arslet och en tillsägelse om uppryckning så får de gärna göra det. Men det där med fria fantasier tycker jag han kan spara. För det är sådant där som läktarpubliken ägnar sig åt.
– I övrigt så har jag den största respekt för Göteborgspolisens våldsutredare. Men här finns en massa saker, i det här ärendet, som de inte har kört i botten och det förvånar mig.
 I dag finns 7 000 efterlysta fordon någonstans i Sverige. Försäkringsbolagen hoppas att de ska dyka upp igen.
Vi får tillbaka gods för runt 50 miljoner kronor varje år, men kan bli ännu bättre. Allmänhetens tips är viktiga för oss, säger Stefan Spendrup.Larmtjänst, som ägs av försäkringsbolagen, publicerar listor över de stulna fordonen på sin hemsida. Den som ger ett tips som leder till att fordonet kommer till rätta kan få en hittelön, i normalfallet på upp till 500 kronor. Men det kan även handla om större summor.En hittelön på upp till 50 000 kronor finns för den som tipsar om stulna snöskotrar. I dag finns runt 3 500 stulna skotrar i Sverige.
De används oftast i närområdet där skotern blivit stulen. Folk i omgivningen känner till vem som stulit skotern, men den sociala kontrollen är så stark att ingen vågar avslöja något, säger Mats Carlsson på Larmtjänst.Bland biltjuvarna går det trender i vilka fordon som är stöldbegärliga. BMW:s stadsjeep, modell X5, toppade tidigare statistiken. Innan dess låg Toyotas Landcruiser i topp. Nu är Porsche Cayenne den populäraste modellen.
Avgörande är hur mycket tjuvarna kan få ut för bilarna. Vi antar att de stulna stadsjeeparna ofta försvinner utomlands, säger Stefan Spendrup.
Den senaste vågen av stulna airbags förbryllar Larmtjänst. Misstankar finns att ligor koncentrerar sig på utvalda bilmärken. Därefter förs krockkuddarna utomlands för att monteras in i krockskadade bilar.
Just nu är det populärt att bryta sig in i en BMW och montera bort krockkudde, huvudstrålkastare och navigationsutrustning. Reparationerna går på över 100 000 kronor, säger Torbjörn Serrander på Larmtjänst.